Gradovi južne Češke 13.09.-14.09.2019

Redko katera evropska država je ohranila tako zelo bogato umetnostno dediščino v podobi gradov in dvorcev, kot jo je Češka. Kulturni, zgodovinski, finančni in politični razlogi so botrovali nastanku neverjetnega števila plemiških posesti in gosposkih domovanj, ki po svoji kakovosti in izjemni opremljenosti prekašajo podobne zgradbe drugje po Evropi.

PRVI DAN 13.09.2019: SLOVENIJA – TELČ – HLUBOKA – ČEŠKE BUDEJOVICE

Odhod iz Slovenije v zgodnji jutranji uri (predlagamo ob 04.00) in vožnja z udobnim turističnim avtobusom, najprej v Avstrijo in po avtocesti proti Dunaju.   Še malo in boste prečkali Donavo in za tem še državno mejo s Češko. Vožnja čez takoimenovano »Moravsko Sibirijo” in prihod v srednjeveško mestece Telč, ki leži med jezerci in slovi po glavnem trgu. Obkrožajo ga renesančne hiše s slikovitimi fasadami. Na koncu trga stoji renesanèni grad z lepim vrtom v italijanskem slogu, ki je bil dolga stoletja v lasti rodbine Hradec. Slednja je zaradi visokih uradnih položajev na cesarskem dvoru odločilno vplivala na razvoj mesta in pokrajine.  Sprehod po srednjeveškem trgu in prosti čas namenjen jutranjemu okrepčilu.

Popoldne prihod v kraj Hluboka nad Vltavo, kjer boste obiskali veličasten grad Frauenberg. Današnjo podobo gradu je zaznamovala predvsem predelava v 19. stoletju. Najboljši obrtniki avstrijske monarhije so ustvarili izjemen okvir za bogato zbirko umetnin, ki še danes krasi grajske prostore. V zbirki so s pomembnimi deli zastopani J. Jordaens, L. Bassano, B. Luini, L. Cranach, A. de Vries, J. Gossaert in J. Brueghel. Posebej vas bo presenetila izjemna kombinacija rezbarij, tkanin in porcelana, kar ob vsem veličastju pričara tudi nekaj domačnosti.  Cilj današnjega dne so České Budějovice, ki veljajo za središče južne Češke. Glavni atrakciji mesta sta pivovarna Budweiser Budvar in trg Otokarja II. Přemysla z baročno modro-belo mestno hišo. Mesto tudi predstavlja eno od glavnih prizorišč Haškove novele Dobri vojak Švejk. Znamenitosti si boste ogledali naslednji dan, danes pa boste po želji in proti plačilu vstopnine obiskali pivovarno Budweiser Budvar (če pravočasno prispete, če ne se premesti na naslednji dan). Namestitev v hotel. Večerja. Po večerji  lahko obiščete katero od pivnic v mestu, saj je Češka vendar dežela piva.  Povratek v hotel in nočitev.

DRUGI DAN 14.09.2019: ČEŠKE BUDEJOVICE  – ČEŠKY KRUMLOV – SLOVENIJA

Po zajtrku ogled osrednjega trga Čeških Budjejovic, trga Otokarja II, ki ga krasijo Samsonov vodnjak in srednjeveške hiše z renesančnimi in baročnimi pročelji. Prosti čas namenjen jutranji kavici in nato se boste podali v razgibano dolino reke Vltave. Ustavili se boste v očarljivem mestu Česky Krumlov, ki slovi po lepo ohranjenem starem jedru in predvsem po enem najlepših gradov v državi. Poleg visokokakovostnih kulturnozgodovinskih spomenikov je tudi slikovi­ta lega na dvojnem okljuku Vltave pripomogla, da je UNESCO postavil Krumlov na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Po želji in proti doplačilu vstopnine vzpon do drugega največjega gradu v državi z bogato notranjščino in razse­žnim baroč­nim parkom, ki se v terasah dviga na pobočju za gradom. Grad je dolgo časa pripadal knežji rodbini Schwarzenberg, ki je z drznimi dodelavami celotnega kompleksa želela tekmovati s cesarskim dvorom. Sijajne prostore krasita originalno pohištvo in bogata zbirka tapiserij ter slik. Posebej izstopa banketna dvorana z barvitimi freskami s prizori beneškega karnevala. Z gradu se odpirajo čudoviti pogledi na mesto in gozdnata pobočja v okolici.  Nato prosto za krajši oddih. Še veliko zanimivosti skriva Češka vendar je prišel čas za slovo in vožnja proti  domu.    Prihod domov v pozni večerni uri.

CENA

Cena potovanja je izračunana dne 25.03.2019.

Cene so izračunane na avtobus in so izražene po osebi.

ŠT. OSEB

CENE v EUR

od 30 do 34 udeležencev

146

od 35 do 39 udeležencev

139

od 40 do 44 udeležencev

132

od 45 do 49 udeležencev

125

CENA VKLJUČUJE: stroške  prevoza s turističnim avtobusom (video, klima) po programu, cestnine in cestninske pristojbine, hotelske – gostinske storitve po programu v hotelu *** v dvoposteljnih sobah TWC (1 x polpenzion), vse oglede (zunanje) po programu vključno z vstopnino za ogled gradu Hluboka (tura A Representation rooms, traja 55 minut), cestne in ostale pristojbine, vodenje in organizacijo potovanja.

DOPLAČILA ob prijavi:

• enoposteljna soba 25 EUR po osebi na noč
  • za dodatne vstopnine po izbiri

GRAD TELČ https://www.zamek-telc.eu;   tura A – Renaissance Halls 6 EUR po osebi

GRAD ČESKY KRUMLOV http://www.castle.ckrumlov.cz, vodeni ogled 10 EUR po osebi (za skupine, več kot 20 oseb), za individualne goste je cena: 12 EUR po osebi

OGLED PIVOVARNE BUDWEISER in pokušina piva (1 kozarec 0.2 dcl) http://www.visitbudvar.cz: 5 EUR po osebi če je prihod na določene ure ogledov;  7 EUR po osebi izven določenih ur ogledov

Pripis:

OBVESTILO:

PRIJAVE zbiramo do 11.04.2019.

Zaposleni na okrožju MS se prijavite preko portala Infoserver MS, ostali pa pošljite email na informatika.ozms@sodisce.si . O vseh nadaljnjih podrobnostih in odhodih, št. avtobusov (v MS je skupno kandidatov že za en bus+), mesta odhodov, glede plačilnih pogojev boste obveščeni naknadno, ko zberemo prijave.

Člani sindikata imajo sofinancirano 40€.

Plačila za Okrožje MS bo odtegljaj pri plači, tistim ki se boste odločili za obroke. Ostali plačate dirketno na račun agencije (navodila, rok za plačilo, TRR še sledijo)

V primeru odjave si zamenjavo poiščete sami. Hvala za razumevanje.