TRANSILVANIJA GROFA DRAKULE – skok v Banat

4 dni / nočna vožnja / z avtobusom /

odhod: 16. april 2020

1. dan / Slovenija / 200 km

Avtobus bo odpeljal iz Slovenije okoli 22. uri (ali po želji). Sledi nočna vožnja po Sloveniji.

2. dan / Madžarska – Timisoara – Alba Iulia – Sibiu – Karpati / 850 km

Nočna vožnja po Madžarski. V jutranjih urah prispemo v državo nenavadnih nasprotij in grofa DRAKULE, ki ji pravijo – ROMUNIJA. Odpravimo se do zanimivega mesta TIMISOARA, kjer se je začel upor proti komunistični oblasti 1989. Sprehod med mestnimi znamenitostmi in prosti čas za menjavo denarja. Pokukamo tudi v nekdanji center rimokatoliške cerkve v državi; danes mestece ALBA IULIA. Kratek sprehod. Sledi vožnja do romantičnega mesta SIBIU (EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE 2007). Ogled mestnega središča, ki Vas bo navdušil s svojo podobo starega trgovskega mesta. Čuti se nemški vpliv. Vse je kot iz škatlice. Sprehod med mestnimi znamenitostmi. Vožnja do hotela. Nastanitev. Večerja, zabava in nočitev.

3. dan / Brasov – grad Bran – Sighisoara / 350 km

Zajtrk. Vožnja do mesta BRASOV, kjer prav tako začutimo duh krvoločnega grofa. Resnica, legende in domišljija se med seboj prepletajo. V romunskih šolskih učbenikih je prikazan kot domoljub in prvak reda v takratnih divjih časih. Navdušeni boste nad izgledom mesta. Ne pozabimo tudi na znamenito »črno cerkev«. V neposredni bližini si ogledamo še impozantni GRAD BRAN, kjer so snemali filme o grofu. Pot nas dalje vodi do slikovitega mesta SIGHISOARA, ki velja za najbolje ohranjeno staro mesto v TRANSILVANIJI. Na svoj seznam kulturne dediščine ga je uvrstil tudi UNESCO. Za mogočnim mestnim obzidjem je skoraj vse tako kot je bilo v 15. stoletju, ko se je tu rodil razvpiti KNEZ VLAD TEPEŠ, znan pod vzdevkom DRAKULA  in se je uspešno boril proti Turkom. Njegov sloves se je hitro razširil po vsej Evropi. Tako so ga poimenovali, ker je bil vitez zmajevega reda. DRACULA namreč v romunščini pomeni zmaj, lahko tudi hudič. Kot otrok je bil v turškem ujetništvu in tam se je naučil turških mučilnih tehnik, po katerih je kasneje postal znan. Sprehod med znamenitostmi. Vožnja kraja nastanitve. Večerja. Zabava. Nočitev.

4. dan / Cluj Napoca –  Madžarska – Slovenija / 950 km

Zajtrk. Nato se zapeljemo do mesta CLUJ – NAPOCA, ki je glavno mesto province imenovane TRANSILVANIJA, ki slovi kot najslikovitejša in najbolj romantična v celotni državi. Ogledamo si rojstno hišo KRALJA MATJAŽA. Sprehod med mestnimi znamenitostmi, kjer že začutimo čare srednjega veka, ki se meša z moderno arhitekturo (rojstna hiša kralja Matjaža, katedral). Ne pozabimo si ogledati tudi notranjosti edinstvenega BOTANIČNEGA VRTA, ki je največji v tem delu Europe in edvinstven tudi v svetovnem merilu. Sproščena vožnja po Romuniji mimo mesta ORADEA. Zaključno tipično pozno kosilo. Vožnja na Madžarsko in v Slovenijo.

***!!! Na vrata svojih domov boste polni vtisov potrkali okoli 02. ure zjutraj naslednjega dne / 5. dan / !!!***.

VKLJUČUJE:

– avtobusni prevoz,

– dve nočitve s samopostrežnim zajtrkom v hotelih***/**** po programu,

– dve večerji v hotelu ali izbrabni restavraciji (odlični meniji / kulinarično),

– zaključno kosilo tipične jedi / 4. dan,

– vodstvo in organizacijo izleta.

DOPLAČILI:

– vstopnine za oglede po programu (grad Bran, črna cerkev, botanični vrt…) – 20

– enoposteljna soba – 50 € (dve noči),

Prijave pobira Aleš Čuk na mail ales.cuk@sodisce.si do 5. 2. 2020. O izvedbi izleta bodo prijavljeni kandidati obveščeni na mail, s katerega bodo poslali prijavo. Izvedba bo odvisna od števila prijavljenih oziroma min. 45 članov, od cene 260€ pa bomo odšteli 50 € še prispevek sindikata.

Plačilo bo možno v treh obrokih. Prvi obrok 70€ bo moral biti plačan do 6. 2. 2020, drugi obrok 70€ do 6.3.2020 in tretji obrok 70 € do 6. 4. 2020.

Potrdilo o plačilu vsakega obroka bo potrebno poslati na mail Alešu Čuku.