Hrastnik – Zasavje

Datum sindikalnega izleta: 10.09.2021


Preden so odkrili premog je bila zasavska pokrajina predvsem agrarna, ker pa je bila premogova plast na velikih mestih pokrita le s tanko plastjo zemlje, premog ni ostal skrit človeškim očem.

Janez Vajkard Valvazor je že leta 1689 poročal, da so kmetje v vasi Strahovlje našli črno zemljo, ki so jo lekarnarji kot »zmajevo kri« zdrobljeno prodajali za zdravljenje živine.

Izkoriščanje rjavega premoga v Zasavju sega v leto 1755, ko je v Zagorju baron Franc Raigersfeld dobil prvo uradno dovoljenje za pridobivanje oz. lomljenje premoga.

Ko je v trboveljski dolini pričel uradno kopati in prodajati črno zlato Franz Maurer, se je pisalo leto 1804.

Ker je bilo Zasavje slabo prometno povezano z ostalimi kraji, je bila velika prelomnica za zasavski premog izgradnja južne železnice Dunaj – Trst leta 1849. Železnica je postala konstanten porabnik premoga, hkrati pa je omogočala prevoz večjih količin premoga.

Tudi zato bo tokrat naša destinacija in ainimacije izleta:

– obisk rudnika (z opremo se spustimo v jasek)

– obisk virtualnega rudnika

– painball (max. 24 oseb)

– raftanje po Savi (cca 24 oseb)

– gostilna s hrano in živo glasbo

Program izleta: SLEDI

Predviden odhod iz Ljubljane je ob 7.30 uri, predviden odhod iz Hrastnika nazaj proti Ljubljani pa ob 21.30 uri.

Rok za prijave je do 27.08.2021, prijave zbira Aleš Čuk (031/488-462), na mail ales.cuk@sodisce.si

Prijava je možna samo skupaj s predložitvijo potrdila o plačilu na TRR 61000 3080104397 Sindikata delavcev v pravosodju. Če se potrdilo o plačilu nanaša na več oseb, obvezno zraven napišite, na koga se nanaša.

Cena izleta za člane SDP je 35,00 EUR (prispevek sindikata je 30,00 EUR), cena za nečlane je 65,00 EUR.

Ker je rafting adrenalinska preizkušnja, ob prijavi tudi napišite, ali se ga boste udeležili. Ob tem velja opozorilo, da alkoholiziranim osebam agencija raftinga ne bo dovolila. Obvezna oprema: kopalke in brisača, za ostalo opremo poskrbi agencija.

Vračilo vplačanega prispevka ni, zamenjavo si najdete sami.

Vaš sindikat